Köttfärslimpa
200 gr ca 40 minuter mitt i ugnen.
1 kg köttfärs
1 st eller 2 små gul lök
2 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 dl grädde 40%
2,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 gram smör
1,5 tsk soja
Gräddsås
75 gram margarin
0,5 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
4 dl buljong från köttfärslimporna
1 tsk salt
2 krm vit eller svartpeppar
2 tsk Honung kan bytas emot socker
1 tsk soja
Blanda
ströbröd,soja, mjölk och grädde ägg saltet och
pepparn i en skål. Blanda väl och låt massan
stå och dra ett par minuter.
Skala och finhacka eller riv löken och
häll den i skålen .
Tillsätt köttfärsen och
blanda väl.
Gör en stor limpa eller 2-3 mindre
beroende på form
. Smörj en ugnsform med hälften av
smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i
formen.
.
Den buljong som bildas i ugnsformen, till
följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en
gräddsås. För att få mer buljong är det
lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva
stektiden.
Kan också ha i en tsk honung i skyn
Gräddsås
Lägg maragrinet i en kastrull, . När
margarinet har smält, häll i vetemjölet och vispa
ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet.
Tillsätt buljongen från limporna och rör om .
Häll i grädden och salta och peppra
såsen, samt tillsätt honungen (alternativt strösockret)
och låt den koka upp, så att den blir tjockare.
Smaka av så att såsen får
rätt mängd salt och peppar. Anpassa mängden kryddor
efter eget tycke. Tillsätt även lite soja
Låt såsen sjuda i 15-20 minuter.
servera med kokt potatis
|