Brända mandlar
100 g sötmandel
3 ½ dl socker
100 g glykos
1 dl vatten
röd
karamellfärg
Gnid mandeln mellan
dubbelvikt hushållspapper (för att
sockermassan
skall fastna på
den). Blanda socker, glykos och vatten i
en tjockbottnad
kastrull och koka utan
lock i ca 5 minuter. Pröva att
massan är färdig
genom att doppa
fingrarna i kallt vatten och ta en droppe
sockerlag
mellan fingrarna och
för isär dem. Om droppen trådar sig
är lagen klar.
Använder man en
termometer skall den visa 115 grader.
Färga massan röd
med karamellfärg
och häll den i en rostfri bunke eller en
porslinsskål.
Rör om med en
gaffel och lägg i mandeln när den börjar
tjockna. Arbeta
tills massan är
ganska stel. Täck varje mandel helt med
massa, enklast
är att
använda fingrarna. Låt dem stelna på smörpapper.
|