Äppelkaka

Ingredienser
 3 st  ägg
2,5 dl strösocker
 50 g smör
1 dl mjölk
 1 tsk kardemumma
 3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g mandelmassa
5 äpplen Går även med äppelmos
 25 g smör
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
 smör och ströbröd till formen

  Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, rör i mjölken och nystötta kardemummakärnor och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Riv mandelmassan och tillsätt den. Skla äpplen och klyfta i smala bitar,Stek dom mjuka i smör, strösocker och kanel. Fyll en smord och bröad ugnsform, 15 x 20 cm med smeten. Tryck ner de stekta äppelbitarna. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.