Pinjenöts-
och honungspaj
pajskalet:
115 g smör
100 g florsocker
1 nypa salt
225 g vetemjöl
2 äggulor
2 msk kall mjölk el. vatten
fyllningen:
250 g pinjenötter
250 g smör
250 g strösocker
3 stora ägg
4 msk god honung
115 g vetemjöl
1 nypa salt
skalet av 1 apelsin
ev. färska timjanblad
Pajskalet:
blanda
allt ryckvis i matberedare tills stora smulor bildas. Häll i
mjölken eller
vattnet, kör ett ryck. Forma degen till boll, slå in den i
plastfolie och låt
den vila 1 tim. Kavla ut degen tunt och klä en 30 cm rund form med
den. Täck
med plastfolie och ställ in i frysen 1 tim. Pricka skalet med
gaffel och
förgrädda det i 175 graders ugn i ca 15 min.
Fyllningen:
rosta
pinjenötterna lätt under ugnsgrillen, passa noga! Kör
smör och socker ljust och
pösigt i matberedaren. Rör i pinjenötterna, sen
äggen ett i taget. Vänd ner
honung, ev. timjanblad, rivet apelsinskal och salt. Skeda upp
fyllningen i
skalet och baka i 150-175 graders ugn. Pajen ska bli gyllenbrun och
lite mjuk i
mitten. Servera med crème fraiche, glass eller frukt.
|