Pinjenöts- och honungspaj

pajskalet:


115 g smör
100 g florsocker
1 nypa salt
225 g vetemjöl
2 äggulor
2 msk kall mjölk el. vatten

fyllningen:


250 g pinjenötter
250 g smör
250 g strösocker
3 stora ägg
4 msk god honung
115 g vetemjöl
1 nypa salt
skalet av 1 apelsin
ev. färska timjanblad

 

Pajskalet:

blanda allt ryckvis i matberedare tills stora smulor bildas. Häll i mjölken eller vattnet, kör ett ryck. Forma degen till boll, slå in den i plastfolie och låt den vila 1 tim. Kavla ut degen tunt och klä en 30 cm rund form med den. Täck med plastfolie och ställ in i frysen 1 tim. Pricka skalet med gaffel och förgrädda det i 175 graders ugn i ca 15 min.

Fyllningen:

rosta pinjenötterna lätt under ugnsgrillen, passa noga! Kör smör och socker ljust och pösigt i matberedaren. Rör i pinjenötterna, sen äggen ett i taget. Vänd ner honung, ev. timjanblad, rivet apelsinskal och salt. Skeda upp fyllningen i skalet och baka i 150-175 graders ugn. Pajen ska bli gyllenbrun och lite mjuk i mitten. Servera med crème fraiche, glass eller frukt.